Om vegetabiliska oljor i hudvård

I hudvård som är av det ekologiska eller naturliga slaget är oljor av vegetabiliskt ursprung oundgängliga.
Någon annan väg att gå som är alltigenom naturlig finns knappast. Själv så använder jag dem i massor av produkter: i salvor, krämer, skrubbar, örtoljor och hårinpackningar &i ett flertal andra saker och produkter. Dessutom så har jag så länge jag kan minnas använt kallpressad olivolja som make - up borttagning, ja typ sen jag började använda smink överhuvudtaget.

Här är vidare några egenskaper vi brukar tillskriva vegetabiliska oljor:

  • Innehåller vitaminer bland annat A- och E-vitamin
  • Innehåller esstentiella fettsyror för kroppens och hudens cellerproduktion
  • Tas lätt upp av huden och går in som en naturlig beståndsdel i hudens skyddsmantel
  • Tränger in i, stimulerar och ger huden bättre cirkulation och näringsupptagning. Huden blir mjuk och smidig
  • Bryts lätt ned i naturen

Stort utbud av vegetabiliska oljor

Som helhet finns det ett fett stort utbud av vegetabiliska oljor att välja mellan, alla med sina unika egenskaper, konsistenser, dofter och syften. Somliga är väldigt torra medan andra är fett-rika. Feta oljor har långvarig hållbarhet och ger huden mycket skydd, men tas vanligen lång tid att ordentligt absorberas av huden och gå in. Precis det motsatta gäller för en torr olja. Den tas upp mycket snabbare av huden, men har som regel en mindre varaktiget. (Förvisso finns det andra åtskillnaden mellan oljorna, men detta är kanske en av de vanligaste...) Ett gott råd är då liksom att blanda en torr och fetare olja, så är chansen stor att man får fram det bästa av två världar. Med andra ord är det fullt möjligt att lista ut vilken blandning som passar just din hud bäst. Och vad kan vara bättre hudvård är den personliga och egenanpassade? Inte mycket, det kan jag lova. Har du en gång testat dig fram till en favoritblandning kommer du att digga den som F-n. Det är hudvård, hudvård, hudvård. Typ.

Men vad för roll spelar då vegatabiliska oljor för huden?

Vegetabiliska oljor skyddar huden, vitaliserar och stimulerar blodflödet i den. Du märker säkert det genast när du smörjer in din hud. Hur den blir softare, varmare och mer len nästan omedelbart. Om inte: TESTA för din egen skull. Testa på hur olika typer av oljor reagerar på din hud och vilken som du når bäst resultat med! Du behöver inte trycka på med det tunga atelleriet direkt och skapa mastondontblandningar på hundratals liter: nej, nej. Testa dig fram med varsam hand, små mängder och mycket experimentlusta.

Själv så har lilla Medea kommit fram till en utmärkt mix när min hud behöver lite extra fukt och pampering (alltså när den är sprucken och torr.) Då har jag noterat att Avokadoolja, Mandelolja och Jojobaolja fungerar alldeles utmärkt tillsammans. Men, kanske funkar en annan blandning dig bättre.  Så det bästa är med andra ord att prova sig fram.

Ett annat litet tips är att göra läppcerat med vegetabilisk olja tillsammans med bivax. Perfa för att mjuka upp och återfukta torra, spruckna pussmunnar.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0