Ekologisk hudvård - göra egen örtolja

Det är riktigt kul att gör sin egen ekologiska örtolja. Och med ekologisk i den här kontexten åsyftar jag örter som du odlat själv eller som du kanske plockat i trädgården eller i skogen. Som grund brukar du alltid en olja av vegetabiliskt snitt. Personligen gillar jag kallpressad rapsolja, vars egenskaper min hud dyrkar. Rapsolja är späckad med hudnyttiga e - vitaminer och essentiella, återfuktande fetter. Du kan förstås också köra på med någon bra olivolja eller motsvarande.

Vegetabilisk olja tar bra vara på växtens näringsriktiga, skyddande ämnen och är lätt att bruka och samtidigt konserverande för växterna. Användningsområdena är flera. Du kan använda att smörja in huden med, återfukta den, du kan använda den som bas i andra hudvårdsmixar. Somliga örtoljor är givetvis väldigt fina även i matlagning.

Man kan tillverka örtolja med såväl torkade eller färska örter. Man väljer själv vad som känns mest aktuellt för plånboken kontra smakpaletten. Givetvis är det inte lätt att slå den färska örtens dofter och färger, men jag ska inte överdramatisera saken. Strikt som hudvård går det precis lika bra med örter som är torkade. Hursomhelst är detta veritabel ekologisk hudvård av främst slag.

Ekologisk hudvård som man gör själv, med 100%-ig koll på varje liten ingrediens.

Essentiellt att tänka på är att örterna är fria från fukt när du använder dem. Har du plockat dem under fuktiga förhållanden, råder jag dig att låta dem ligga och torka ett bra tag innan du använder dem. Detta för att det inte ska komma med fukt i oljan.

Här följer ett enkelt recept för din egen örtolja:

2 dl färska, torr örter eller
1 dl torkade örter.

Fina örter att använda till olja är bland annat:
Groblad, Johannesört, kamomillblom, maskrosblom, ringblomma, brännässla eller rosmarin.

5 dl vegetabilisk olja.

Börja med att hacka alla örter ganska grovt. Lägg sen ner dem i en glasburk- denna ska förstås vara ren och torr.

Häll på oljan till glasburken är full.

Kolla noga så att det inte sticker ut växtdelar utanför burken. Varför? Jo, för att när burken stått ett tag kan dessa börja mögla. Inte så trevligt.

Förslut burken med lock. Ställ därefter burken i ett ljust men inte alltför brännvarmt fönster. Låt burken stå i ungefär 20 dagar. Öppna då och då och lukta lite på oljan för att känna så att allt verkar ok.
Därefter är det dags att sila oljan. Jag brukar sila minst två gånger, så att inga växtrester blir kvar. Häll upp oljan i en snygg, ren flaska och sätt på etikett. Förvara därefter oljan mörkt och svalt.

Voila! Din egen ekologiska hudvård är klar att använda.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0