Ekologisk hudvård: TV - reklamen ljuger fett och din hud är förloraren

Innan jag beklagar mig. Vill första tips om en blogg som brinner för ekologisk hudvård. Här hittar man tips, tyckande och recensioner om ekologisk och naturlig hudvård, skönhetsprodukter, smink & annat livsviktigt. Upplyftande tycker jag.   

Satt just nu och glodde på Tv och det var ett reklaminslag från en hudvårdsjätte där en slätkindad hudvårdsexpert rekommenderade pissiga, påvra hudvårdsprodukter. (Och nej, jag tänker inte avslöja vilket märke det är frågan om.)Samtidigt utlovade hon evig ungdom för huden och en massa andra lögner som borde vara förbjudna att ens yppa för sina medmänniskor. Jag menar, hon står ju där och ljuger. Ljuger konsumenterna rakt upp i ansiktet. Produkterna hon pushar för är dessutom massproducerat skräp; syntetiskt, kemiskt, konstgjort och innehåller en massa skit som är allt annat än hälsosamt för din hud.

Vi blir blåsta på dåliga hudvårdsprodukter

Eller för att uttrycka det mer specifikt: produkten hon "rekommenderar" innehåller både Parabener och mineralolja. (Jag har kollat innehållsförteckningen.) Det betyder att den kan vara både cancerframkallande, hormonrubbande, och samtidigt baserad på samma typ av olja som man använder i symaskiner och för att rostskyddsbehandla metalldelar - aka mineralolja. Varför köper vi det här? Varför går vi på de här lögnerna? Ingen skulle ju kunna stå med en stor fet ostdrypande pizza i tv och påstå att om du äter massor av pizza varje dag så kommer du per automatik att bli smal, snygg och framgångsrik. Det skulle inte ens vara reklamtv. Det skulle vara komedi. Men när det gäller hudvårdsprodukter så skrattar vi inte. Då köper vi istället. Och går på skitsnacket. Återigen: varför? Jag har bara ett svar på den frågan. Och det är för att vi helt enkelt inte vet bättre. Vi är ännu inte tillräckligt medvetna, upplysta. Och så länge vi inte tar reda på vad våra skönhetsprodukter verkligen innehåller, kommer hudvårdsjättarna att kapitalisera på vår okunskap.

Vem skriver boken Äkta ekologisk hudvård?

För ett par år sedan skrev Mats – Eric Nilsson den revolutionerande boken "Äkta vara" och spred en bred medvetenhet om tillsatserna i maten vi äter. På många sätt är "Äkta Vara" en bok som förändrade vårt förhållande till maten. Storföretagen som länge åtnjutit miljardvinster genom att producera usla halvfabrikat fick stora skälvan och vart plötsligt tvungna att slå upp främmande begrepp såsom ekologisk, naturlig och organisk i svenska akademins ordlista. Detta för att konsumenten nu, för första gången sen femtiotalet, började ställa krav på matens innehåll, och inte bara stirrade sig blind på priset, priset, priset.

Detta är förstås en utveckling jag välkomnar. Mat är viktigt. Inte minst för din hud. Men hudvård är också en viktig komponent för din allmäna hälsa. Och det hjälper liksom inte att vi å ena sidan är supernoga med maten vi stoppar i oss, samtidigt som vi föder huden med synetiskt skräp. Frågan är självklar. Vem tar ansvaret och skriver boken "Äkta hudvård"? Det är hög tid nu.


Rekreativ hudvård och dagar då spegeln är ens värsta fiende

Det finns dagar då spegeln är ens värsta fiende. Idag var en sån dag. Idag var en sån dag hela dagen, och det spelade ingen roll vad jag smörjde, sminkade eller målade mig med. Jag tror jag använde varenda naturlig hudvårdskräm i hyllan. Men det spelade ingen roll. Spegeln ville inte som jag ville. Såg så trött ut. Skrattrynkorna som feta mörka fågelfotsavtryck bredvid ögonen. Rynkor. Och blek, så blek.

Rekreativ Ekologisk hudvård to the rescue någon? Ett par ansiktsmasker av avokado och lite flingsalt kanske? Naturlig hudvård att göra utslätande, upplyftande underverk kanske?  Hudvård, hudvård och åter hudvård tills huden blir mjuk och fin igen. Plundra Softskins samlade sortiment kanske? Visst. Det är planen. Men först får jag väl berätta att jag faktiskt såg ut som jag förtjänade. Inte för att jag slarvat med för lite eller för dåliga hudvårdsprodukter. Nej, nej. Det skulle jag aldrig göra. Utan för att jag drack mig fullare än en flippande indian igår. Det anstår förstås inte en fin tjej:) Speciellt inte ett renlevnadsfreak. Men ibland har man ett behov av att bara släppa allt och go nuts. Igår var en sådan kväll. Det blev drinkar, öl och mer drinkar. Och det blev inte, som jag planerat, varannan vatten. (Snarare varannan öl, varannan strawberry daq typ).

Min hud har nog fått en chock nu. Uttorkad av alkoholen. Den är så van vid att bli bortskämd. Så nu får jag nog behandla den som en prinsessa några dar. Det får bli att idka hemmaspa och vidlyftig pampering och kräma ut varenda välgörande vitamin ur mitt hudvårdssortiment.

Det här med att prata om sin hud i första person, som vore det en människa, är förstås lite sjukt. Men till mitt försvar vill jag säga att huden faktiskt är kroppen största organ. Det ska man aldrig glömma. Din hud lever och andas. Den behöver näring och syre. Den är ditt yttre kroppskydd, ditt skal, ditt pansar. Och för ditt utseende är den helt avgörande. Det är ingen överdrift att påstå som en känd blondin en gång uttryckte saken att du aldrig kan väga upp en ful och skadad hud med en vacker kropp i övrigt. Huden är i många avseenden synonymt med ditt utseende och en viktig indikator på ditt allmänna hälsotillstånd. Var därför väldigt, väldigt rädd om den. Och ska du go nuts med alkolholen så gör det då - men inte för ofta, och inte för mycket. Då är det bara en tidsfråga innan spegeln blir din vän igen.


Naturliga hudvårdsprodukter att kolla in

Fick av en vänninna tips om ett hudvårdsmärke som jag tidigare helt missat.  Har ingen aning om varför. Känns lite märkligt att jag helt förbisett något inom min älskingsnisch och som dessutom sägs vara världsledande inom organisk och naturlig kosmetika.


Företaget ifråga heter AnneMarie Börlind och grundades 1958 av Anne-Marie Linder som tillsammans med sin man, apotekaren Hermann Börner, började mixtra hemma med naturmedel, örter och egenkomponerade hudvårdskrämer.  Why? Jo, för att frau Linder led att ganska komplicerad akne som inte ville ge med sig. Och självklart för att snabbt få fram ett medel som kunde bita på hennes rödprickiga ansikte
Inte förrän, that is, paret själva lyckades bland samman sin egen ekologiskt sammansatta hudvårdsdröm.

Efter att jag läst på en del tycker jag att  företaget verkar ha ett intressant produktutbud och en bra hudvårdsfilosofi. Om ni vill går det bra att bilda sig en egen uppfattning på deras hemsida: http://www.borlind.info/__fset.html

Själv har jag tänkt att testa deras "Ceramid Vital Fluid" -  en Anti - aging kräm för känslig hud. Och funkar denna bra, så gör jag som jag brukar: handlar mer och testar testar.


Så tar du reda på vilken hudtyp du har!

För att följa upp mitt senaste inlägg, ska jag nu berätta ett knep som på ett enkelt sätt fastställer din hudtyp. Och JA, jag lovar, det är faktiskt lätt att utföra.

Innan du gör testet kan det vara bra att komma ihåg att de allra flesta människor har blandhy. Med detta menas att man har en del feta och en del torra partier i ansiktet. Hursomhelst ska du testa din hudtyp lite då och då, inte minst eftersom din hud (som jag skrev om i mitt förra inlägg) förändras med åren.

Det viktiga med att veta vilken hudtyp man har, är att man då kan anpassa vilkan hudvårdsprodukter man använder. Oavsett resultat kommer jag dock alltid att förespråka någon form av ekologisk hudvård eller ekologisk makeup, men det visste du väl redan :)

Det enklaste testet gör du hemma med hjälp av en pappersnäsduk. Så här går du tillväga:

1. Tvätta din ansikte helt rent.
Avlägsna allt smink noggrannt och tvätta därefter en extra gång med varmt vatten. Torka sen ansiktet med en ren handduk och vänta i ungefär 20-30 minuter för att huden i ansiktet ska få sin naturliga status.

2. Lägg ett skikt av en stor pappersnäsduk över hela ansiktet
Du behöver alltså en pappersnäsduk som är stor nog att täcka din ansikte. Tryck varsamt på pappersnäsduken. Låt den sitta kvar i en minut.

3. Ta bort pappersnäsduken och granska resultatet i starkt ljus!

Efter dessa parametrar kan du sen tolka resultatet du ser:

- Normal hud: Det som definieras som "Normalt" i detta fall innebär att du ser små, relativt obetydliga spår av fett över hela pappersnäsduken.

- Torr hud:Du ser inga spår av fett alls. Detta är vanligt bland äldre. Huden har nämligen en tendens att bli torrare med åldern.

- Fet hud: du ser tydliga spår av fett över hela pappersnäsduken.

- Blandhy:Du ser feta fläckar utspridda i avgränsade partier: i pannan, längs näsan och munnen.


Förhindra hudens åldrande med rätt hudvård!

I många avseenden så definierar utseendet på din hud uppfattning av din ålder. Det är väl inte ett så konstigt påstående egentligen. Rynkor, fläckor, linjer och alltmänt hängig hud är knappast något vi förknippar med ungdom och välmående, eller hur?

Grundregeln är att ju äldre du blir, desto mer måste du öka dina ansträngningar för att vårda din hud och förebygga dess åldertecken. Varför? Jo, för att när huden är ung så är den i högre grad naturligt motståndskraftig mot åldrande. Ung hud har en god balans mellan fukt och fett. Nybildningen av hudceller är väldigt produktiv, och dessutom är bindväven intensivt rik på collagenfibrer - detta som gör att huden blir fast och spänstigt.


Efter tonåren måste du aktivt vårda din hud

Någonstans efter tonåren börjar dock hudens produktion av nya celler att avta samtidigt som fuktproduktionen blir långsammare. Detta sätter förstås spår. Det är inte svårt att göra den ekvationen. Med tiden - och efter successiv exponering av UV - strålar, fria radikaler etc - blir hudens yta ojämn. På sikt framträder rynkor och linjer och andra tydliga ålderstecken.

För den som vill maximera hudens ungdom, och förhindra åldrandet, finns det aktiviter som hjälper. Det går att förhindra farten på hudens åldrande. Du måste bara lägga manken till, och ha kunskap om hur du ska gå tillväga.


Hudvårdens viktigaste aktiviteter

Viktigast av allt om du frågar mig är rengöring och återfuktning. Är du intresserad av att hålla din hud ung och fräsch, ska dessa två aktiviter vara grundläggande. Jag rekommenderar att du bankar in dem i skallen som ett mantra. Rengöring och återfuktning. Återfuktning och rengöring. Därtill: eftersom jag lever som jag lär, vill jag starkt rekommendera att du sköter om din hud med kvalitativ, ekologisk och naturlig hudvård. Ge den för guds skulle inte en massa syntetiskt skräp och osunda kemikalier. Då kommer den att se allt annat än naturlig ut.


Ta reda på vilken hudtyp du har!

Oavsett vilka produkter du använder, finns det några grunder att följa när det gäller rengöring och återfuktning. Du bör exempelvis alltid rengöra ditt ansikte på kvällen innan du går och lägger dig. Gör du detta, kommer din hud att åldras bättre och med en högre grad av hälsa och kvalitet. Även om du inte burit smink under dagen, ska du ändå rengöra den. Huden utsätts nämligen varje dag för smuts, föroreningar, damm och andra påfrestningar. Hur du ska rengöra din hud och vilka hudvårdsprodukter du ska använda, är helt beroende avvilken hudtyp du har. Alltså om den är torr eller fet eller, som jag, en blandning där emellan.

En misstag många gör är att man testar alla möjliga hudvårdsprodukter INNAN man vet vilken hudtyp man har. Det är ungefär som att äta mediciner på måfå utan att veta vilken sjukdom man har. Så innan du fyller badrummet med världens samlade hudvårdsprodukter, ta reda på vilken hudtyp du har. Då blir det också mycket enklare att hitta rätt i djungeln av produkter!


Läppglans och sommarminnen

Jag pushar oftast på om hudvård och dylika skönhetsprodukter.. Men nu tänkte jag inte göra det. Vill istället pusha något som får mej att tänka på vår, sommar, jordgubbar, bruna ben, smek och kyssar. VAD? Läppglans förstås. Detta vackra, underbara lilla ting. (Måste ju vara ett av svenska språkets vackraste ord. LÄPPGLANS.) Anyway. Blev smått salig över Primitives ljusrosa läppglans "Cozumel" - med doft och smak av vanilj. Inhandlade detta lilla mirakeln på indulge.se.


RSS 2.0