Ekologisk hudvård och läppar

Varför får man nariga läppar? frågade någon mig i förbifarten precis som om jag vore nån slag expert. Så då fick jag förstås ta reda på detta. Och om detta ska följande text handla om.

För det första. Huden på läpparna är tunnare än någon annanstans på kroppen vilket gör att läpparna lätt blir sköra och spricker när de blir uttorkade. Det är ganska logiskt, eller hur? Ett tunt skydd spricker lätt. Och på läpparna är som sagt var skyddet väldigt tunt. Var därför noga med att återfukta dem regelbundet med kvalitativ ekologisk hudvård - inte med vaselin eller annat skräp.

Hotet mot våra läppar

Det är mycket i vår omvärld som kan torka ut och skada våra läppar:
  • vind, kyla, solens strålar och torr luft
  • salt, syrlig och starkt kryddad mat och liknande "frätande" blandningar
  • olika bakterie- och virusangrepp
Munsår på läpparna eller vid mungiporna är andra effekter som klimatet, maten och/eller bakterierna ger upphov till. Allt som har erfarit sprickor på läpparna liksom munsår vet att de kan ta lång tid att läka och att läketiden kan vara väldigt smärsam - för att säga det milt. Men frågan är ju då hur kan man på bästa sätt kan förebygga nariga och torra pussmunnar? Det finns förstås några grundregler att hålla sig till. 

Grundregler hudvård läppar

- Då du skall ut i stark sol, blååååsig vind eller kylig kyla, tänk då på att smörja in läpparna INNAN du ger dig ut och tampar med vädrets makter. Vare sig man tycker om det eller ej så räcker läpparnas eget fet inte till för att klara av extrema väderförhållanden.

- Använd alltid ett läppcerat som innehåller naturliga ingredienser. Som sagt: cerat med vaselin eller paraffin, det vill säga mineraloljor, kan ha motsatt effekt. Läpparna blir istället torrare och man måste smörja och smörja i ett oändligt ekorrhjul fast utan att verkligen återfukta läpparna - paradoxalt nog.

Ett läppcerat baserat på vegetabiliska oljor gör läpparna mjuka och återfuktade.

Det är ju så f-cking enkelt egentligen. Bara man gör rätt. Och använder rätt produkter. Så gör det. Använda rätt hudvård. Och kyss världen med dina underbara, högkvalitativa läppar.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0